Jakie sprężyny? KRAFT? Co sądzicie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Harwa
    Classic
    • 2014
    • 28

Znajomy ma taka Avke ale w dieslu z 2006r i juz 330kkm i mowi ze rewelacja sie trzyma i nie trzeszczy jak niektore nowe samochody. No i na ori turbo caly czas jezdzi.
    Pozdro Harwa
  • FishPL
    Rider
    • 2012
    • 296

Panowie, pomóżcie.. Pękła mi przednia prawa sprężyna i czas się wziąć za wymianę. I tu jest problem, bo w różnych sklepach, także tych internetowych są sprężyny NIBY pasujące do mojego 1.9 tdi, jak i do innych silników benzynowych (1.8, 2.0). Nie wzbudziło by to mojego podejrzenia, gdyby nie inne oznaczenia tych części. Tu dla przykładu ze skodaczesci.pl

1J0411105BG/Z - 1.8/1.9D/2.0
    1J0411105BG/Q - 1.8/1.9D/2.0

Zarówno KAYABA, D&D oraz lesjofors w swoich katalogach mają te same sprężyny do "cięższych" benzyniaków (1.8, 2.0) jak i do 1.9tdi.

Chce kupić taką jak mam teraz, tylko jaką? Nie chce żeby spręzyna która NIBY pasuje do 3 silników "siadła" pod obciążeniem mojego, no chyba że waga tych mocniejszych benzyniaków jest porównywalna z wagą 1.9 tdi. Pomożecie...

P.S. Co myślicie o sprężynach D&D? Byłbym skłonny je zakupić, lecz one też są niby do tych 3 silników..

Komentarz

• roLLo
      L&K
      • 2008
      • 1063
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja u siebie od 4 lat mam lesjofors i sprawują się znakomicie. Sprzedawca powinien jednoznacznie określić które sprężyny będą pasować.
      Ewentualnie sprawdź co podaje etka (kolorki na sprężynie)

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
      Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
      Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• FishPL
        Rider
        • 2012
        • 296

Tylko, że niektórzy sprzedawcy twierdzą, że ich katalogi pokazują te same sprężyny do 1.8/1.9tdi/2.0, tak jest też w katalogach wyżej wymienionych marek... Do benzyn 1.4 i 1.6 są inne i do pozostałych silników inne...

Komentarz

• kecaj
          RS
          • 2009
          • 1511
          • Superb II (3T4)

FishPL, aby określić sprężyny, należy znać kilka kodów ze swojego wyposażenia (powinny wszystkie być na naklejce w książce gwarancyjnej lub w bagażniku). Na podstawie tego w ETCE (nawet tej darmowej w internecie) możesz określić jakie sprężyny masz zamontowane i ewentualne zamienniki.
          Nie można patrzeć tylko na silnik, musisz wiedzieć jakie masz wyposażenie, które wpływa na ciężar auta...
          Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• FishPL
            Rider
            • 2012
            • 296

Mam już jedne upatrzone... co sadzicie o sprężynach KRAFT? NA różnych forach są różne opinie na temat zawieszeń tej firmy. I pozytywne i te mniej... Miał ktoś styczność?

Komentarz

• patryk891
              Ambiente
              • 2010
              • 104
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

miałem styczność z kilkoma częściami tej firmy i szczerze nie polecam jest to tani chińczyk.... takie jest moje zdanie lepiej dołóż parę groszy i kup coś uczciwego bo na takich elementach lepiej oszczędzać....
              148 KM & 303 NM by MASTER'S TUNING

Komentarz

• Skfarek
                RS
                • 2010
                • 4795
                • Octavia I (1U2)
                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

FishPL, pisałem Ci na pw (nie wiem czy doszło czy nie) że miałbym na sprzedaż 4x swoje oryginalne skodowskie sprężyny z O1 Tour 1.9 axr liftback, rocznik 2010, przebieg autentyczny 62 tys .km, nie jesteś zainteresowany?
                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Jano 1
                  Classic
                  • 2013
                  • 4

Zgadzam się z poprzednikiem TYLKO NIE KRAFT założyłem do passata kompletne zawieszenie to jest 8 wachaczy gałki i resztę straciłem kasę i nie wytrzymało 10 000 chińska tandeta !!!!

Komentarz

• Tony065
                    RS
                    • 2009
                    • 2487
                    • Octavia I (1U2)
                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

FishPL, ja mam zbędny kpl springów do TDI Elegance.
                    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                    @ by Tune-up Gdańsk
                    TDI VP++ i jeszcze rośnie
                    Antek

Komentarz

• FishPL
                      Rider
                      • 2012
                      • 296

Sprężyny zakupione i wymienione, wiec dziękuję za podpowiedzi i odpowiedzi

Komentarz

Pracuję...